CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, January 28, 2012

UM dihatiku

Setelah memohon pelbagai jawatan sejak hujung tahun lepas, masih tiada khabar berita..
UIA, Uitm dan Institut Perguruan tiada jawapan. Kata orang UIA memerlukan org yang power dalam bahasa inggeris dan bahasa arab dan mungkin sebab itulah UIA memilih studentnya untuk bekerja di UIA. Uitm pula dengar dengar takde budget nak ambik pensyarah. Institut Perguruan ISlam Bangi pula katanya hendak memanggilku interview tetapi tiada surat temuduga lagi yang sampai..sabar jela banyak banyak.....
Namun UM tempatku menimba ilmu,akhirnya menerima ku untuk mencurahkan ilmu.Walaupun secara sambilan dahulu, Aku tetap bersyukur,
barulah rasa hidup ini tidak memboringkan dapat mencurahkan ilmu diperingkat pengajian tinggi.
Kalau tidak, berdesing jugak telingaku apabila mendengar orang berkata tentang aku. Mereka kata dah ada MASTER Bahasa Arab dan menulis buku teks bahasa arab KSSR, memang tak layak lagi berada di Sekolah Rendah. Tapi apa boleh aku buat hanya mendiamkan diri. Sudah kuusahakan untuk memohon jawatan pensyarah tetapi Allah belum lagi memanggil ku untuk itu. Walaupun pengalaman ku sebagai Pensyarah Di Kolej TAFE dan pengalaman mengajar di UKM, masih tidak cukup lagi kot untuk aku bertapak di Universiti..
Aku tidak putus asa lagi...hanya doa, solat hajat semoga akhirnya aku dapat hidup dan berkhidmat sebagai pensyarah tetap..

Tuesday, January 17, 2012

semakin hari semakin bosan

Bosan, jemu..
Datang dari manakah sikap ini????
Tiba tiba ianya semakin terasa..
Cuba melawan perasaan..
Berfikir Positif..
tetapi makin hari makin terasa,,
Syaitankah ini??
yang menghasut..
Sedang mencari sebab musababnya..
Mengadu pada Allah.
Bilakah saatnya..
Allah memberi peluang kepada saya,
untuk mencuba bekerja..
di Institusi Pengajian Tinggi pula..
sabar dan terus bersabar,,
Menanti dan terus menanti,
Redha, Ikhlas, Pasrah, Tawakkal..
Tu je yang tinggal,
Segala usaha telah dijalankan..
Sehingga rasa bosan masih berada disini..
Sampai bila
Ya Allah.

Tuesday, January 10, 2012

syukur atas nikmat kesihatan

Alhamdulillah ..
setiap kali
mengucapkan syukur dan segala puji bagi Allah.
setiap kali itu
saya rasakan kesihatan itu bertambah..
Dalam keadaan penat kini,
Kekuatan dan semangat itu
tetap datang dari Allah,
Maka dapatlah terus berjuang,
bekerja kerana Allah.
Terima Kasih Allah
diatas nikmat kesihatan yang diberikan..
Loya, pening dapat di atasi
dengan kekuatan yang ada..
Batuk yang masih membuatkan saya sakit dada
tetapi tetap syukur
pada Mu YA Allah.

INILAH ANA MENGIKUT BULAN MASIHI NOVEMBER

banyak idea dalam perkara
sukar utk dimengertikan atau difahami sikapnya
berfikiran kehadapan
berfikiran unik dan bijakp
enuh dgn idea-idea baru yg luarbiasa
pemikiran yg tajam
daya firasat yg sgt halus dan tinggi
bagus utk jadi doktor
cermat dan teliti
personality dinamiks
sifat yg berahsia,
pandai mencungkil dan mencari rahsia
banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra
berani,
pemurah setia dan byk kesabarant
erlalu degil dan keras hati
apabila hendak,akan diusahakan sehingga berjaya
tak suka marah kecuali digugat
mudah ambil berat terhadap orang lain
pandai muhasabah diri
cara berfikir lain dari org lain
otak yg sangat tajam
pandai mendorong diri sendiri
tidak hargai pujian
kekuatan semangat dan daya juang yg sgt tinggi
apabila hendak sesuatu cuba sampai berjaya
badan yg tough
kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam
romantik
tidak pasti dgn hubungan kasih sayang
suka duduk dirumah
sangat rajin dan berkemampuan tinggi
amanah, jujur setia dan pandai berahsia
tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi
bercita-cita tinggi
perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah